مضطربها خود بیمار انگارند!
فشار روانی و اضطراب با دگرگونیهای جسمی همراه هستند. مثلا عوارض قلبی و تنفسی، پدید آمدن تنگی نفس و احساس گرفتگی در گلو و سینه. ترس گاهی با سرگیجه و بیحسی و عدم تعادل پاها همراه است. بیشترین بخش تجربه ما از ترس به همین واکنشهای جسمی است. این در حالی است که ما اغلب واکنشهای جسمی را با استرس و اضطراب نادیده میگیریم. شخص با نگرانی ضربان نبض خود را چک میکند و بیم دارد که مبادا دچار سکته قلبی شود. بیحسی و احساس سرگیجه را نشانه بیماری مغزی میپندارد و ناراحتی های معده را امکان بروز بیماری سرطان قلمداد میکند. جسم انسان در اثر اختلال در سلامتیاش که چندبار تجربه شده است، به هر تغییر جزئی حساسیت نشان میدهد و اضطراب هم هر بار عمق و شدت بیشتری میابد.
به طور مثال: خانم ب، 42 ساله خواهری داشت که مدتها بود از سوهاضمه رنج میبرد و روز به روز لاغرتر میشد. در آخرین آزمایش پزشکی مشخص شد مبتلا به سرطان روده است. خانم ب، برای خواهرش نگران شد و کاهش وزرن ناچیزی پیدا کرد. به همین خاطر به پزشک مراجعه کرد اما حدسش برای سرطان مورد تایید قرار نگرفت. اما او به پزشک خود اطمینان نکرد و به پزشکان متعددی مراجعه کرد. نتیجه آزمایشها نشان میداد او سرطان ندارد اما او هر روز خودش را وزن میکرد و از کاهش وزن ناچیزش نگران میشد. آخرین پزشک او را برای درمان به من ارجاع داد. در فرایند یک روان درمانی کوتاه مدت او توانست این ترس و نگرانی را با کسب بینش صحیح از خود دور کند.
آنهایی که آمادگی زیاد برای اضطراب دارند، بسیاری از موقعیتها را به منزله تهدید تلقی و احساس خطر میکنند و هر بیماری یا اختلال جسمی آنها را میترساند.