چرا شبیه دیگری؟
تعریف ما از زیبایی چیست؟ داشتن اندام نحیف، بینی سربالا، گونههای برجسته، پوست برنز و مصادیقی ازاین قبیل که این روزها میتوان با گشتی در شهرهای بزرگ نمونههای آن را دید. این در حالی است که اگر یک یا دونسل به عقب بازگردیم یا آلبوم خانوادگی پدربزرگ و مادربزرگهای خود را ورق بزنیم، متوجه خواهیم شد که این موارد نه تنها ملاکی برای زیبا بودن زن ایرانی نبوده، بلکه در بیشتر موارد نقطه ضعفی در ارزیابی افراد بوده است. براین اساس باید پرسید چه موضوعی موجب شده تا این روزها جوانان ایرانی که صاحب فرهنگ و تمدنی چند هزارساله هستند، تن به تیغ جراحان بدهند، هزینههای هنگفتی برای تغییر رنگ پوست و دادن شکل خاصی به سایر اعضای بدن خود بپردازند یا خود را از تغذیه مناسب محروم کنند؟
بدون شک نخستین جرقه رواج الگوهای جدید را باید در رسانهها و تولیدات آنها جستجو کرد. زیرا این روزها گسترش دامنه ارتباطات به مدد بهرهگیری از تکنولوژیهای نوین در کنار همه محاسنی که با خود به همراه داشته موجب شده تا رسانهها به جولانگاهی برای تبلیغات انواع مختلف محصولات تبدیل شوند. تولیداتی که برای فروش به ویژه در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته نیازمند بازار هستند و قشر جوان جامعه بهترین مشتریهای کالاهایی که تولید می کنند، خواهند بود. در این شرایط یک سئوال مطرح می شود، اینکه چرا یک الگوی بیگانه میتواند در یک جامعه آنقدر رخنه کند که به راحتی جایگزین ارزشها و بایدهای آن شود؟ به نظر میرسد ضعف در پرداختن به الگوهای بومی و به روز کردن آنها میتواند یکی از علتهای این امر باشد. نخستین گام برای حفظ ارزشها و هنجارهای قدیمی یک جامعه دادن اطلاعات کافی درباره آن به نسل جوان است . زیرا در هجمه دنیای مدرن که همگان تلاش دارند با استفاده از انواع وسایل ارتباطی و بهرهگیری از خلاءهای انتقال مفاهیم در جوامع مختلف داشتههای خود را به آنها عرضه کنند و در این میان به اهداف خود نیز دست یابند. انتقال صحیح ارزشها میتواند سدی باشد در مقابل تلاش بیگانگان برای القای الگوهای خود.
از سوی دیگر باید پذیرفت که امروزه گذر از جامعه سنتی به مدرن، گاهی نیز ورود به دنیای پست مدرن موجب شده با توجه به ورود ارزشها، الگوها و ابزارهای جدید و راه یافتن فرهنگ و معیارهای سایر جوامع به هر کشور، موج نگرش جدید به جوامع سرازیر شود. در این میان با توجه به نو بودن و ناآشنا بودن، برخی از شیوههای رفتاری و پوششی آنها میتواند جذابیتی بصری برای افراد داشته باشد، موضوعی که باید برای مقابله با آنها و رواج مدل های بومی مدنظر داشت. اینکه در سیر رو به رشد جامعه و سرازیر شدن اطلاعات چگونه باید ضمن حفظ ارزش های شیوههای رفتاری و پوششی مطابق با آن را به روز کرد تا هم جذابیت های خود را داشته باشد و هم هنجارهای و تعلقات ارزشمند فرهنگی، دینی و تاریخی مان را حفظ کند.
از اینها که بگذریم میتوان به نکته دیگر نیز اشاره کرد؛ اینکه در کنار قدرت رسانهها در دنیای امروزی رواج یک رفتار منشا دیگری نیز دارد، تلاش برای شبیه شدن به طبقه بالای جامعه یا الگو گرفتن از گروه دوستان و همسالان موضوعی است که نباید از آن غافل شد که خود متاثر از ضعف در آموزش و اطلاعرسانی صحیح درباره الگوهایی است که متعلق به تمدن و فرهنگ ایرانی است.